Mesélő spaletták

„ Mesélő spaletták”
Vándorkiállítás a mátészalkai Széchenyiben

Iskolánk nyitott a roma kultúra megismerésére. Ennek keretében tavasszal Rézműves Melinda, hodászi származású néprajzkutató szervezésében a hagyományos roma mesterségekről rendeztünk időszaki kiállítást. Az alsó tagozatos gyermekeknek bemutatott tárlaton sok érdekességet tudtunk meg a szövő, kosárfonó, bádogos és fafaragó mesterségekről. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a számukra már ismeretlen, régen elfeledett mesebeli világ titkait.
Novemberben a mátészalkai Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda adott helyet a Közművelődési és Vidékfejlesztési Programiroda Egyesület “Mesélő Spaletták” című vándorkiállításának.
Az eredetileg a Hodászi Roma Alkotóház ablakainak spalettáira készített festmények gazdag formavilágot és mintakincset vonultattak fel. Egyaránt ábrázoltak roma és magyar népi motívumokat, megjelenítettek védett természeti értékeket, Szatmár mezei virágait, de láthattunk közöttük tájképeket, valamint a cigány holokausztról készített megrendítő képeket is.
Az alkotók között tudhatjuk Ament Éva népi iparművész bútorfestőt, Ferkovics József grafikust, Nyári Irén és Tonté Erzsébet roma származású festőművészeket.
A Dienes Béla igazgató úr által megnyitott kiállítást a gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták. Az iskola aulájában elhelyezett képek elgondolkodtattak bennünket, üdítően és inspirálóan hatottak mindannyiunkra. Alkalmat biztosítottak arra, hogy tanulóinkkal beszélgessünk a cigány népcsoport múltjáról, sorsáról, s hogy közösen gondolkodjunk közös jövőnkről, hiszen iskolánkban is tanulnak roma származású gyermekek.
A kiállítás lehetőséget biztosított arra is, hogy a fiatalok bekapcsolódhassanak az alkotás folyamatába. Az iskola által meghirdetett belső rajzpályázatra nagyon sok munka érkezett. A gyerekek rajzai, festményei hűen tükrözik azt a gazdag érzelemvilágot, hangulatot, amit a palettakiállítás keltett bennük. Ígéretet kaptunk arra, hogy a legjobban sikerült gyerekmunkákat a festőművészek munkáival együtt a közeljövőben kiállítják Nyíregyházán.

Dr. Bálint Albertné
rajz és vizuális kultúra tanár”

dav

dav

dav

dav

dav

DSC_0338_

DSC_0340.

DSC_0344

DSC_0375

DSC_0383.